Csendesen figyelem, ahogy a férfi újra kérdez. Nazeem felel, de a várt hatás elmarad. ~ Nocsak... Tőle ennyire félsz? Ki lehet ez, hogy a kígyó nyelvű kereskedő is reszket egyetlen szavától? - Gondolom. Szám sarkában halovány mosoly jelenik meg. - És a tekercs? - Kérdezem újra. - Már mondtam, hogy délen, Duinnál van.. Ah.. Áh. Ááááh!! - Érdeklődő tekintettel, figyelem, ahogy a férfi nyakán feketén kezdenek kidülledni az erek, fájdalmában a torkához kap és ordít fel, amely aztán hörgésbe megy át. - Ahogy sejtettem. Csőbe húznád a társad a saját irhádért, hm? Szóval hol a tekercs? Délen? - Kérdezem, de a férfi nem tűnik úgy, mintha válaszolni akarna, a rémület át járja őt. - Mit tettél velem, te boszorkány?! - Kérdi nyöszörögve, mire oda lépek az asztalhoz és kihúzom belőle a nyilat. Azzal fordulok felé, majd.lépek oda némán. Ő hátrébb kúszik, bár sokkal messzebb a szűk hely miatt úgy sem tud. Leguggolok elé, fagyos tekintetem az övébe fúrom, és megemelem a nyilat fenyegetően. - A tekercs... Délen van? - Nazeem látva, hogy sok választása nincs, bólint. - Igen... - A fájdalom nem jelenik meg újra, mire a férfi szemei elkerekednek, hiszen rá jött a dolog csínjára. - Látod, látod? Szóval kinél van? - Kérdezem ismét, mosolyogva. - Kérlek... A feleségemnél van... A csomagjaink között! Könyörgöm, ne bántsd őt. - Micsoda ízlés ficama lehet... - Fintorogva állok fel. - Mi a neve? - Lisca... Kérlek! Nem tett semmit, nem is tud a tekercsedről! - Némán figyelem a férfit, de mivel az nem tör ki ordításban, így tudni lehet, hogy igazak a szavai. A nyilat elteszem, nem pazarlok. Szavak nélkül indulok kifelé, ám valami akkor is piszkálja a csőröm. Ki ez az alak? Ha nem állítanak meg, elhagyom a hajót, a minden matrózt a falhoz szorítva hagyok. Majd legközelebb nem állnak az utamba. Kiérve körbe pillantok, vajon a részegek összeszedték-e magukat.
A hozzászólást Nexxis Fi összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb 2016-05-11, 2:37 pm-kor.
Kain Namelyr Arany sárkány
Hozzászólások száma : 2045 Életkor : 743 Munkahely : A magam ura vagyok
*Figyeli a férfit, mikor a vadalan is kérdést intéz hozzá. Hamarosan szemtanúja lehet a varázslat hatásának. A kétlábú agonizálása nincs hatással rá. Nem érdekli ez a féreg, s a következőkből biztossá válik, Ohen esetében nem hazudott semmit. Nem áll félre, így is szűkítve a teret a kis jelenet számára, s legalább közelről láthatja a vadalant, amint tovább faggatja a hajóst. Mi tagadás, nem bánta meg, hogy maradt, s a válasszal nem állt odébb. Kiderül, kire is bízta a férfi a vadalan által keresett holmit, s az is, a nő valójában nem is tud róla. Kain figyeli, ahogy kék bőrű mágusnő elteszi a nyilat, s távozik kifelé. Az arany sárkány még lenéz a kétlábúra, aki könyörögve fordul felé.* - Kérlek…vedd le az átkot rólam! Végem van, ha így maradok….! *Namelyrnek ekkor lesz elege, s fordul el, hogy elhagyja a kabint.* - Ohen megtenné…ő segítene…. *Próbálkozik még, hátha a keresett sárkány helyett ez is segít rajta, ám a „fekete mágus” nem fordul meg. Halk szavai azonban tompán konganak a kabin kis légterében.* - Mindennek megvan az ára…. *Utal a férfi viselkedésére, s arra, jól láthatóan ő szerzett meg valamit a vadalantól, a felháborodásból ítélve közel sem tisztességes módon, s most frappáns büntetést kapott érte. Nem állította meg a vadalant, ahogy őt sem állították meg a matrózok. Majd ha társaik visszatérnek, azok kiszabadíthatják őket, vagy Nazeem, ha összeszedi magát. Lassú léptekkel halad ki a hajóból, csak akkor torpan meg, amikor megpillantja a kikötői őrséget a hajón, s mögöttük a részeg matrózokat, akik a katonák vezetőjének magyaráznak hangosan gesztikulálva, miközben a kék bőrű nőre mutogatnak. Utóbbira az őrök épp fegyverüket fogják. Lándzsák, s megfeszített húrú íjak mutatkoznak a hajók, s a kikötő világításának gyér fényében. Namelyr visszalépne a hajó gyomrába, ám az őrök fegyverei már rá is mutatnak, így csupán megáll, s körbenéz. Nincs ínyére még egy városnak őrsége előtt ismertté válni, főképp nem annyira, hogy aztán inkább kerülnie kelljen ezt a népes települést. Sötét pillantása felméri a helyzetet.*
_________________ "Egy kóbor álmodó. Ez vagyok én, messze szálldosó a mindenség tengerén."
Nexxis Fi Nyugati vadalan
Hozzászólások száma : 11 Életkor : 415 Munkahely : Barlangmélye
A csuklyámat kilépés előtt már a fejembe húztam, s oda kint egyből az őrökkel kerülök szembe. Ahogy sejtettem. A részegek nem bírtak el maguk egy nővel, hát rá hívták a katonákat. - Szánalmas. - mondom ki hangosan, miközben arcomon a jelek ismét haloványan derengeni kezdenek. Ekkor hallom meg, ahogy mögöttem megérkezik a fekete alak is. Tekintetem végig pásztázom az őrökön. A hajó lassan ringatózik a vízben. - Dobják ide a fegyvereket! - hangzik az egyik szájából. Jó magam nem mozdulok, ugyan is nincs kedvem tömlöcben tölteni akár napokat is, mikor a tekercs, amelyet kutatok egyre távolabb van tőlem. A ringatózás valahogy nyújtottabbá válik, mintha nagyobb hullám haladna el a hajó alatt, a kötél, mellyel kikötötték egyre jobban feszül meg és lazul el. - Az íjat! Most! - ismétli magát a katona, mikor hátrálok egy lépést, de nem félelemből, annak nyoma sincs sem az arcomon, se a tekintetemen. Egyszerűen felemelve kezem megkapaszkodom az első stabil pontban, amit elérek. Szemeim a mellettem lévő fekete alakra kúsznak, mikor a hajó ismét megemelkedik a hullámokra, s bedőlve a kötél olyan erősen feszül neki a stég oszlopának, hogy egy pillanat alatt el is szakad, az eddigi megfeszítéseknek hála. Leereszkedve a hullám oldalán neki is csattan a hajó lendületesen annak, ami eddig ott tartotta. Az őrök megbillennek, ha csak nem kapaszkodtak a fegyverükön kívül másba is, én pedig erre vártam. Fordulva suhanok be a nyitva hagyott ajtón, ha a férfi, aki szintén kikérdezte Nazeemot útban van, habozás nélkül tolom be őt is magam előtt, ha engedi, már pedig jobban teszi, ha engedi.. Ugyan is a hajó ismét emelkedik, megdől az eddiginél erősebb, nagyobb hullám hatására, és várható, hogy újra neki fogja vágni a kikötő falának. Bent legalább nem lennénk annak a veszélynek kitéve, hogy a vízbe essünk, habár ott megkapaszkodni nehéz. Az egyensúlyomat még nekem is nehéz megtartani, a megdőlő padlóval együtt elindul a rakomány is lassan.
*A kilépés pillanata, s a helyzet felmérése egy szempillantás alatt megtörténik. Ahogy Kain már tisztában van vele, hogy mennyi matróz és mennyi katona áll vele, vagy velük szemben, ö a maga részéről leginkább távozna, s máris indulna Ohen után. Azonban észleli a vadalan színe változását is. Talán szólhatna, hogy meggátolja, a szép szó lehet, előbbre való, de nincs rá ideje. Nem tudja, milyen varázslatot fog alkalmazni a nő, azonban arra álmában sem számít, ami történik. A hajó megbillenésére ismét, sok ezredszer is elátkozza a kétlábú formát. Esetlen, egyensúlytalan egy alak ez, sárkány formájában meg sem rezzent volna hasonlóra. Így azonban karját kinyújtva kénytelen megkapaszkodni a feljáró szélében, s ez talán még elég is lenne. Lábát is igyekszik megvetni, hogy valahogy megtartsa magát. Látja, hogyan billennek ki egyensúlyukból a katonák és a matrózok is, míg ő kapaszkodik. Meg is tartaná magát, azonban egy számára egyébként meglehetősen könnyű test vágódik neki, a kék bőrű nőstényé, s ujjai alatt elroppan a fa, amit eddig fogott. Úgy billennek be mindketten a hajó belsejébe, hogy öröm azt nézni. A katonák persze nem ezzel vannak elfoglalva, hanem azzal, hogy saját fegyvereik sem maguknak, sem egymásnak ne okozzanak sebesülést. A hajó belsejében eközben a fekete szemek rávillannak a meglehetősen közel kerülő vadalanra, majd arrébb fordítja, ha a földön vannak, akkor ott, s szabad kezével, kétlábú testének minden erejével kinyúl, hogy megtartsa a rakományt, amely lassan megindul feléjük.* - Nem ez volt a legjobb döntés…. *Veti Namelyr sötéten a nő szemére, miközben lábával is igyekszik megtámasztani magát abban, amiben csak tudja.*
_________________ "Egy kóbor álmodó. Ez vagyok én, messze szálldosó a mindenség tengerén."
Végül csak be érünk, ám hamar a falnak esünk, amint a padló megdől. A férfi úgy néz a szemeimbe, mint aki mindjárt felrobban mérgében, én pedig szórakozottan pillantok vissza rá. Eltaszít, s kinyújtja kezét, megállítva a nagyobb faládát, ami felénk tart. Még mindig a falnak támaszkodva pillantok a férfire szavaira. Int intésemmel nőnek ki a padlóból ágak, melyek keresztülfonják erővel a ládát és egy helyben tartják. A többi nagyobb rakomány darabbal is így teszek, ami elég közel van hozzánk, hogy kárt tegyenek bennünk, bár a kisebbek nem igazán érdekelnek, tőlem azok repkedhetnek ide-oda. - Ha nem tetszik, ki is mehetsz cseverészni velük, nem érdekel különösebben mit csinálsz. - mondom hangosabban, szórakozott hangon, ugyan is a nagy hullámok hatására a hajó fájdalmasan nyikorog fel dülöngélése közben. A hullámok ismét a kikötőnek dobják a tákolmányt, a matrózok akik a falhoz vannak szorítva kétségbe esetten kiáltanak fel, nem igazán értik, mi történik. Jó magam felemelem a fejem, és behunyva a szemem változtatom meg a hullámok irányát, hogy inkább arrébb sodorják a hajót a kikötőből és az ne törjön szét a köveken. Közben hallgatom a kinti neszeket, s próbálom belőni, vajon hány katona maradhatott a fedélzeten, ha az átcsapó hullámok és a dülöngélés nem sodorta le az összeset.
*A rakomány súlya végül megáll, s bár a sárkány nem vesztegeti további szavakra az időt, megvan a véleménye a mágia túlzott használatáról. Akadnak, akik, ha már adatott nekik egy kis hatalom, inkább azt használják, mint a józan észt. Nyilvánvalóan, vele ellentétben a vadalannak nincs takargatni valója, s az erejével sem kíván takarékoskodni. Adott esetben azonban jól jöhetne, de nem Kain az, aki taktikai megfontolásokról fog kiselőadást tartani egy idegen, kék bőrű nőnek egy vészesen billegő hajó gyomrában. Amint a fákból idézett gyökerek megtartják a dobozokat, a férfi magában azon morfondírozik, mennyire is láthatták a derengő fényeknél az arcát. Legfeljebb Nazeem az, aki azonosítani tudja, ám a férfinek talán nincs kedve ahhoz, hogy magára vonja egy sárkány haragját. Ha Ohenről megtutat a valóságot, az jogosan hagyta el Valiant, s nagyon úgy tűnt, valamiképpen összeköti kettejüket egymással. S ebben az esetben érthető az is, miért is nem várta meg Ohen, hogy a háború valóban elérje a fővárost. A fekete mágus eközben talpra állna, de a kikötőhöz csapódás hatására inkább a padlón marad. Jobban meg tud így kapaszkodni, s tanulva a faanyag állapotából, jó esély van arra, hogy ha eddig nem is kapott léket a hajótest, hamarosan fog. Ez utóbbit, érthető okokból nem kívánja kivárni, s ha nem azonosították őt, el is tűnhet erről a hajóról, mielőtt az esetleg rajta maradt katonák lemerészkednek oda, ahol van. Nem foglalkoztatja a kiáltozás, ahogy Nazeem jajgatása is hidegen hagyja valahonnan, a hajó mélyéről. A recsegés-ropogás nem tetszik neki, ahogy a lentről hallatszó, félreérthetetlenül ömlő víz zajára emlékeztető zaj sem. Feltápászkodik, amikor a hajó, az a tákolmány újabb, hangos reccsenéssel dől egyet. Sötét pillantása feddőn lendül ismét a vadalanra, feltételezve, hogy ő generálta a hullámot is. Lehet, nem a katonáktól kell tartani, hanem a hajófenékbe betörő vízből, ami egészen gyorsan a kikötő aljába küldheti ezt a bárkát. Nem válaszol, hanem megkapaszkodva, amiben tud, elindul kifelé a kijárat felé.*
A hajó billeg, hallani a recsegést, a nyikorgást. A rakományok a hajó egyik oldalába csúsznak, s ott is maradnak, így megdöntve a hajót. Várok, amíg végre megáll, majd éppen felállnék, mikor a következő hullám ismét neki üti a kikötőnek az oldalát. Ez már ugyan nem az általam keltett hullám volt, de késő bánat, a meggyengült lécek eddig bírták. Hallani, ahogy betör a víz és jajveszékelnek a matrózok. Látom a férfi pillantását, bár engem a legkevésbé sem ez érdekel. Míg ő elindul kifele, én sebtiben lekapom magamról a köpenyt és futva indulok meg a hajó belsejébe. Nem lehet rajtam, mert csak akadályoz, ráadásul ha beleakad valamibe, még a végén itt fulladok meg. Ha meg akartam volna ölni ezeket a félnótásokat, nyilván meg is teszem. Nem akarom, hogy emberek vére száradjon a kezemen. A falhoz érve töröm meg a mágiámat minden egyes csoportnál, miközben lerohanok a lépcsőn. A víz vészesen ömlik befelé, a középső fedélzeten már a combomig ér. Nazeem rohan el mellettem, míg én a matrózoknak segítek. Egy csapat még van lejjebb is. Elhúzom a számat, de nincs mit tenni. Ez az én gondom, amit főztem, meg kell enni. Lesietek, a víz már ellepte a plafont. Oda úszva érintem meg a matrózok mellett a falat, s azokat szabadon engedem. A férfiak pánikolva, a lépcsőbe kapaszkodva indulnak meg felfelé, s nyomukban ott vagyok én is, bár nekem sokkal nehezebb a páncélom miatt. Az idővel és a vízzel futunk versenyt a hajóból kifelé. A hajó ismét recseg, s ahogy süllyed, úgy tör be egyre több helyen a víz.
*A kijáraton kívül azonban még mindig dühös katonák állnak, s az arany sárkány ösztönei azt súgják, hogy a süllyedő hajó ellenére, vagy épp annak okán arra várnak, hogy a hajóban lévők feljöjjenek. Talán az események hatására vadászösztönük is erősebb már annál, s haragjuk is, vízbe hullott társaik okán, hogy szó nélkül elengedjék. Megmarad a bejárat mellett kapaszkodva, miközben a matrózok elkezdenek mellette felrohanni a fedélzetre. A hajó mind jobban megdől, s ez eszébe juttatja azon pillanatokat, amelyeket épp ebben a kikötőben sikerült néhány éve átélnie. Akkor egy hajó alá került a vízbe, s kis híján sikerrel ott is pusztult. Nazeem ebben a pillanatban fut el mellette, s eszébe ötlik még valami. A felvágott nyelvű vadalan még odalent van, hacsak nem teleportált el. A menekülő matrózok között még mindig nem látja a nőt, s egyébiránt hidegen is kellene, hogy hagyja az eset. Azonban már a talpa alatt is víz van, ahogy egyre több résen ömlik be a tenger hűs vize a hajótestbe. Az egy dolog, hogy valójában nem tud úszni. Sosem volt rá szüksége, ő az ég lénye, a levegő ura, s a felhők királya, nem pedig a vizeké. Egyes kék sárkányoknak közeli eleme a víz, s ők szívesen töltenek időt benne, ám nem az arany sárkány. Már eldöntötte, hogy nem hagyja el a hajót a katonák, s a matrózok szeme láttára. Ha halottnak hiszik, nem fogják körözni. Talán a vadalan is hasonlóképp áll hozzá, talán nem, de Kainnak fontos, hogy ebbe a városba, amíg a sárkányok el nem pusztítják, visszatérhessen, s ne kelljen úgy bejutnia, mint valami besurranó tolvajnak. Komor tekintettel kapaszkodik, s valamivel távolabb is húzódik a kijárattól, nem kell, hogy minden matróz lássa. A kék bőrű mágus meg épp eleget varázsolt, ha volt esze, hagyott magának egy kibúvót, ha nem úszva akar távozni, s már régen elhagyta a hajót.*
Komótosan megfordul, miután felemelkedik a földről. nem restelli, hogy magának kell intéznie mindent, mióta Lanuria különös földjén jár. Igaz, hogy bárki is látja, máris felejtő varázs illan felé. Ha meg is pillantják őt, soha össze nem hozzák tetteivel. Így mindegy számára, ha fényes nappal kérdezi ki a gyanútlan áldozatait. A kikötő közeli zsivaja otthona szigeteinek dicsőséges hajóhadait idézi emlékébe. A sárkányölők nemzedékeken át ívelő hatalmát jelképező tengeri öblöket, hol mágusok vezette harcosok szállnak tengerre és érkeznek vissza. Ezen a világon még tréfa számban zajlik a háború, kóstolgatják egymást. Többnyire felkészületlennek tűnnek a mágusok, a sárkányok vezére pedig csak játszadozik velük. Itt még koránt sem termett babér a varázslók fejére. S tán' mind elvesznek, ha a fekete sárkányok kieresztik végre a karmaikat. Vagy megedződnek addigra. Mégis meglehet, hogy ez a föld elveszik az emberek s mágusok számára, talán még a helybéli tündék sem rejtőzhetnek el a sárkányok haragja elől. Ki tudja? Tekintetét felemeli immár és nyugodtan a távolba bámul. Valahol messzi nyüzsög az élet, a nagyváros egészen közel, a parton is emberek jönnek-mennek a verőfényes időre való tekintettel. Két hajó áll be éppen, egyik közvetlenül a parton köt ki, a másik sokkal nagyobb, nem jöhet közelebb, nehogy megrekedjen, de már engedik le a csónakokat, hogy partra jussanak. A nagy négyárbócos vitorlás a messzi Evolyranról érkezett, utasokkal, árukkal megtömve, hosszú, bizonyára nem veszélytelen úton. ~ Milyen bátrak ezek az emberek! Bátrak, mint az elfek, vagy akár a sárkányok. Ezer veszéllyel is dacolnak, szembeszállnak saját félelmeikkel és feszegetik a saját belső és fizikai határaikat is. ~ Lassú fejmozdulattal megenged még egy utolsó pillantást a lanuriai asszonyra, ki lábai előtt hever mozdulatlanul, görcsben maradt testtel. ~Lám, ő is, milyen idős ember volt s mégis az utolsó leheletéig próbált ellenállni nekem. Nekem, ki démonok, élőholtak, sárkányok, vadak és nagy hatalmú, varázserejű lények elméjét is fogva tartottam már. Fogalmuk sincs az embereknek, mire képes a szeretet a szívükben! Milyen kár, hogy ennyire gyengék. Meglehet, mannahonban még sok ember élne ahelyett a maroknyi család helyett, ha tisztában lettek volna a szeretetük hatalmával, ha bíztak volna magukban, de nem, ők elveszejtették népüket a varázslatos fajok nyomása alatt, teret engedve a mágusok mindent túlélő társadalmának. Milyen törékeny asszony volt! S milyen erős! Hogy védte a gazdáját... Azt gondolta, sosem tudom meg, amit meg akarok. A Tan nevű sötét elf inas legalább túlélte, míg kiszipolyoztam minden tudását a "nagyasszonyáról". Bár nem tudni, mikor lesz belőle épkézláb elf. Méghogy Garen Ruton felesége, vagy özvegye! Fogalmuk sincs! Méghogy férjet és udvarlót tartott! Méghogy kiküldetésbe ment és nem tért haza! Méghogy a hivatalból küldték el messzire!~ Itt szigorú arccal lehajolt, s a házvezetőnő kisírt arcára vonta annak köpenyét, hogy betakarja a világba néző szemeit. Egy -egy lanuriai arany érmét tett a a köpenyre, az asszony szemei fölé. ~ Az Istenek vigyázzanak odaát asszony! Téged meg ideát, Ruton nagyasszony~ Azzal barna szemeivel a zajos főváros központjából magasan kiemelkedő toronyra tekintett. A Birodalom fővárosának Tanácsházára. Ahol a város és Lanuria vezetői és nemesei szoktak tanácskozni és végzik munkájukat. Reus De Sanctis úr felé... - Gyere Démon! Az éjfekete ló olyan halkan állt meg előtte, hogy ha nem látja, meglepi őt. A főmágus a cirkalmas, vésetekkel, növényi mintákkal dúsan díszített sötétbarna nyeregbe pattant, majd szinte repült a kikötőt szegélyező halpiac tömegét megriasztva egyenesen a város szíve felé.
* Glorien a kikötőnél kötött ki, a fogadó után. Érezte, hogy valami megrázta a fogadót és történt is valami, ami nyilván Aldo műve, de őt zavarta a legkevésbé, hiszen már messze járt, amikor ez bekövetkezett, így őt nem érte el a varázslat. Némán sétálgatott ide oda és bajlósan mosolygott. ~ Teljesen megváltozott bennem valami. Hidegen hagy ha meglátok valakit szenvedni. Na és Aldo....Ott hetyegett azzal a Miával. Én meg még féltékeny voltam. Most meg ha rágondolok..Aldot nem bántanám, de Miával végeznék, egy perc alatt...De Aldot miért ne bántanám? Mert nem lennék képes. De miért is nem? Az agyam az az erő azt diktálja végezzek vele, amint meglátom, a szívem sem dobog már úgy érte, ha rá gondolok. Illetve de, de nem akarom. Mi a csuda ez a dolog. Idegesít...Nagyon idegesít....~ * Morfondírozott magában. Az átkot, ami rászállt csak Aldo lenne képes megtörni, de ezt még egyikük sem tudja. Csak ő képes kiűzni Glorenből a gonoszságot.*
Aldo Barras Vörösköpenyes
Hozzászólások száma : 470 Életkor : 135 Munkahely : Vándor
*Déltájt járhatott az idő, mire leért a kikötőbe a Nagy-Kaszásból. A nap az ég tetejéről sugározta szét fülled hőjét, de Aldot most nem a nagy meleg zavarta. Sokkal inkább az a megmagyarázhatatlan érzés, mely minduntalan vonzotta vissza a fogadó irányába. Amikor eljött onnan pár órával ezelőtt úgy érezte ellen kell állnia a sejtelmes hívogatásnak, mely az erdőbe hívta a fogadó mögé. Nem voltak emlékei erről a napról, csak egy nagyobbacska hátizsákja és talán éppen emiatt gondolta úgy, hogy neki máshová kell mennie, valahova messzébb, mint egy erdei kirándulásra. Igen, az elmúlt napokban sokat gondolkozott azon, hogy menjen Evolyranra, de tegnap még úgy hajtotta álomra fejét, hogy nem volt meg a teljes elhatározás. Bár azóta mi változhatott? Mondjuk sok minden, nem lehet hiába, hogy kiesett a teljes délelőtt. Shuga is ott volt reggel a fogadóban, szóval kétség nélkül történhetett valami. Elvégre ő maga hajtotta végre a felejtő bűbájt az elmondások szerint, aminek nyomós oka lehetett. ~ Talán Mia is ott járhatott?~ *Ekkor jut eszébe a bagoly a zsebében* ~ Á, szóval az ő fészkelődését érzem egész nap a szívemnél. Én meg már azt hittem, hogy a varázs utóhatása lehet...De hiszen nappal van, miért nem alszol?~ *A kikötőhöz érve a bagoly még mindig nem nyughatott, amit kezdett megelégelni már. Zsebébe nyúlt és a napfényre húzva akarta szemügyre venni, de ahogy kinyitotta tenyerét egyik-pillanatról a másikra a madárka elillant.* ~Mi? Hova mész?~ *Felnézett és Glorient pillantotta meg maga előtt. Ő volt az, a legfontosabb nő az életében akivel mindig egymásra találtak, valahányszor a sors szétválasztotta útjaikat. Megint itt álltak egymással szemben, hosszú idő után, de valami most mintha mégis más lett volna. Az elf arckifejezése mintha eddig nem látott, ismeretlen vonásokat is takart volna, nem beszélve a furán tekintetéről. * -Glorien? *Ejtette ki élete szerelmének a nevét, s már el is felejtkezett a kis kuvikról, ami csak úgy ok nélkül itt hagyta fényes nappal. Nem tudni, hogy Mia erős mágiája hívta-e vissza vagy Glorien megjelenése riasztotta el.*
* Éppen a gondolataiban mélyedt, amikor egy ismerős hang szólította a nevén. Normális esetben a szíve a torkában dobogott volna, de így most ez elmaradt. Inkább a düh, a méreg kerítette hatalmába.* - Igen, így hívnak. De gondolom ezt tudod. Nem is értem, minek vagy így meglepődve, alig egy órája váltak el útjaink. * Mondta ridegen és azon kezdett el gondolkozni, hogyan tehetné el a férfit láb alól. Végül arra jutott ma még életben hagyja, de nem fogja érdekelni a múlt. Vagyis nem akarja, hogy érdekelje.* - Hogy hogy itt vagy? Tán követtél? * Megrántotta a vállát.* - Bánom is én. Inkább eredj utadra és keresd meg Miát. Elvégre vele biztosan jobb volt hetyegni, mint annak idején velem. * Tette hozzá bosszúsan.* ~ Mi a fenének bosszankodok ezen? Nem mindegy, hogy kivel van?~ * Tette fel magának a kérdést, és elhatározta, hogy a közeljövőben kerülni fogja az ilyen kijelentéseket. Nem szabad, hogy érdekelje tovább ez a férfi. Csak valamiért nem tud tőle szabadulni. Annyi megpróbáltatás után ideje lenne már békén hagyni egymást. Vagy talán most fog eljönni az ő idejük? Tiszta lappal indulhatnak? Akárhogy is lesz, majd az idő eldönti....
*Kevesen tartózkodtak a nagy hőségben a molóknál. Néhány hajó most futott be, egy pár épp most indult útnak, de a parton egyáltalán nem volt nagy tömeg. Bár úgy sem számított ez most, hiszen teljesen egymásra koncentráltak ők ketten, nem számított sem a hely, sem az idő. Aldoban ugyanazok a kérdések felmerültek mint a reggel, hisz a válaszokra már nem emlékszik, viszont Glorien szavai megállították még mielőtt elkezdte volna őt záporozni újra velük.* ~Mi?! Milyen egy órája? Hiszen évek óta nem láttuk egymást!~ *Nem csak Glorien gesztusaiban, de szavaiban is érződött a harag, az ellenséges hangnem. Bizonyos részről érthető is volt, de aztán megint olyan kijelentéssel állt elő, aminek nem volt értelme Aldo számára.* -Miát? Őt is már vagy mióta nem láttam. Miről beszélsz, Glorien? És miért követtelek volna téged? Hogyan? Abban sem voltam biztos, hogy egyáltalán életben vagy. *Kezdte belátni, hogy most még nem időszerű a még komolyabb témáról(gyerekeikről) beszélni, először tisztába kell tenni a dolgokat. Mert, hogy valami nincsen itt rendben az biztos.* -Mi történt veled Avlanion után? Sikerült elmenekülnöd az erdei kunyhóból? Vagy foglyul estél? Mondd csak, bántottak? *Próbált megértő szemekkel pillantani az elf szemeibe, de olyan idegennek tűnt most a nő, aki visszanézett rá. *
* Glorennek kezdett az agyára menni ez a tudatlanság. Hogy hogy nem emlékszik semmire a férfi? Mi a fenének kérdezősködik ennyire bosszantóan?* - Te teljesen megtébolyodtál? Mondom, hogy körülbelül egy órája hagytam ott azt a koszos kocsmát, azzal a csürhe bandával. * Hirtelen elhallgatott. Érezte azt az erős varázslatot, amikor már viszonylag elég távol volt a kocsmától. De érezte. És akkor is tudta, hogy ez bizony Aldo műve volt. Most kezdett összeállni a kép. Ezt a varázslatot már egyszer használta és ő megbirkózott vele és minden az eszébe jutott a férfinak. Most viszont elfelejtett mindent. Kicsit megesett a szíve rajta. Mármint, ami maradt a szívéből, így elhatározta, hogy megmutatja hol van a gyermekei sírja, ha már itt vannak a közelben és úgy közli ismét.* - Hogy bántottak e? Olyan borzalmakat éltem át, amiről neked fogalmad sincs. Többek között, azért is lettem ilyen, amilyennek most látsz. És van még valami. Gyere velem. * Adta ki az utasítást és kézen fogta a férfit. Azt a kezet szorongatta, amit már évek óta nem és annyira hiányzott neki. Pár órája, mindenét feladta volna ezért az érintésért, de most valahogy más volt. Nem érzett semmit, csak vigyorgott. Holott belül hatalmas harcot vívott a régi önmagával szemben. Közben odaértek egy kisebb sziklához, ami mögül látszott a tenger. A szikla mellett két kisebb sír helyezkedett el. Látszott, hogy gondozva van, friss virágok voltak rajta.* - A bal oldali Galworé, a jobb oldali a halva született lányunké. * Mondta csendesen, és eltűnt a vigyor a képéről. Ez még valahol mélyen mindig fájt neki. Az anyaságot képtelen kitörölni bármiféle ártó szellem.* - Ha jól sejtem ez az amiért lényegében nem emlékszel a mai nap történéseire. Te így akartad feldolgozni, én meg...Fogalmam sincs mi ez...valami megszállt Aldo. * Rácsimpaszkodott a férfira és belenézett a szemeibe. Egy pillanatra előjött a régi, szeretni való Glorien.* - Segíts! * Majd elcsuklott a hangja és elhagyta a maradék ereje, majd a földre zuhant. Pár másodperc után magához tért és ismét egy hatalmas vigyor kíséretében felállt és ránézett Aldora. Ezúttal sötét, visszataszító tekintettel.* - Undorító ez az egész. Érzelgős. Igen, meghaltak, de ennyi. Nem tudunk mit tenni. * Megrántotta a vállát és leült a szikla szélére és egy dalt dúdolt. Egy hátborzongató, alvilági dallamot.*
* „A bal oldali Galworé, a jobb oldali a halva született lányunké…. A bal oldali Galworé, a jobb oldali a halva született lányunké….” Egyre csak visszhangzott fejében ez a mondat, mialatt tekintete a kis sírokra fagyott. Talán azt sem vette észre azonnal, amkor Glorien belecsimpaszkodva elájult. Ki tudja mi játszódhatott le fejében. Talán ugyanaz, mint a kocsmában, amkor először értesült gyerekei halálhíréről, vagy lehet, hogy valami teljesen más elhatározás született meg benne ebben a pillanatban. Rövid ideig mintha tétovázott volna Glorien öntudatlan teste fölött. Igen, hallotta, amikor az elf segítségért kiáltott. Megannyi fájdalom és gyötrődés, elszenvedett kín lapult meg abban az egy szóban. Minden, amit már annyiszor átérzett ő is. Egyszerre nem tűnt olyan forrónak a nyár sem már, szürke és hideg lett körülötte a táj. Nem hagyta ott. Pedig megtehette volna, hiszen már nem volt semmi, ami összekösse őket. Az az örök megpróbáltatásra épülő szerelmük is, ki tudja, még lángol-e egyáltalán. Egyiküket sem lehet hibáztatni, ha azt mondja: „Elég volt. Ilyen áron nem kell!” Glorien néhány másodperc múlva magához tért. De ő már nem volt Glorien. Rideg szavai, lelketlen magatartása teljesen visszarántották az újra dekadens gondolataiba merülő Aldot a valóságba.* ~Na most kéne itt hagynom, de valóban segítségre szorul. Én ostoba, magamat próbálom gyógyítgatni már mióta, nem figyelve arra, hogy a környezetem még nagyobb segítségre szorul…~ *Tett egy lépést a számára ismeretlen arcát mutató Glorien felé.* ~De talán mégis csak jobb neki, ha nem avatkozok be, úgy néz ki fel tudta dolgozni a maga módján. Még ha a belső démonját is hívta segítségül.~ *Szemöldökeit ráncolva vizsgálta végig a megszállt Glorient. Egyszerre volt bizarr és csalogató a mostani kiállásával.* ~Maradok!~ *Döntötte el. Majd egészen közel lépett hozzá.* - Így van. Nem tudunk mit tenni. *Nyelt egyet. Tudta, hogy most hiába jön az édes-mázas, kedves, vigasztaló szavakkal. Az talán Gloriennél bevált volna, de ha azt akarja, hogy hallgasson rá a nőben lakozó lény, akkor másképp kell közelítenie. Erősnek kell mutatkoznia, még ha nem is olyan könnyű ebben a pillanatban, a gyerekei sírja fölött állva.* -Khmmmm. Na de mit szólsz egy italhoz, itt már sokat nem tehetünk, ahogy mondtad. Keressünk egy normális kocsmát aztán a többit meglátjuk… ~El kell vigyem valahova, ahol segíteni tudok neki. De amíg nem önmaga, nem fedhetem fel, hogy mit akarok.~
* Glorien kissé meglepődött, hogy a férfi itt maradt vele. Őszintén szólva remélte, hogy most elmegy, itt akarja hagyni, de nem. Abba hagyta a dudolászást és ránézett.* - Mondd csak mágus! Te tényleg egy ilyen nyomorulttal akarsz maradni, mint a te Gloriened? Hát nem volt elég? * Már is a sunyi vigyor előkerült az arcára és közelebb húzódott Aldohoz. Kezét rátette a férfiéra, közel hajolt hozzá és megcsókolta az arcát.* ~ Fene essen ebbe az egészbe! Hogy ez a nő mennyire szereti ezt a férfit. Még így sem tudom kiölni belőle. De ami késik nem múlik.~ * A bárgyú vigyor továbbra is az arcát "ékesítette". Aztán fogta magát és felállt.* - Ha gondolod, hogy nekünk jobb egy kocsmában, akkor menjünk. De figyelmeztetlek, eszembe ágába sincs oda vissza menni, ahol nemrég voltunk. Szóval válassz egy másik helyet. Ott túl sok volt a nemkívánatos alak. Ja bocsánat. Te nem emlékszel. Kár , pedig így visszagondolva még voltak mulatságos szituációk is. Na mindegy. * Megvonta a vállát és várta, hogy Aldo is felálljon és vezesse oda ahova akarja.*
*A sunyi vigyor közepette kapott csók nem igazán volt hiteles, nem tudta eldönteni kitől is kapta. Glorientől vagy Glorien sötét énjétől, hisz nincs kizárva, hogy a gonosz oldala játszadozni akar vele, sőt, igen is számít rá, hogy ez lesz. Neki épp csak egy lépéssel kellene ő előtte járni.* -Aha, akkor ne menjünk arra. *Állt fel ő is ülőhelyéről. Egyik kezét a nő lapockájára tette, míg másikkal északra mutatott.* -Tudok arra egy jó kis helyet. *Mintha tétovázni látszott volna egy pillanatig. Hangsúlyát fent hagyta, mint aki folytatni akarja mondandóját, de végül mégsem ejtette ki varázs szavakat.* -Haladjunk a part mellett. ~Így csak három irányba tudsz menekülni.~ -Mondd csak, milyen mulatságos szituációkról beszéltél? ~Ha ott is beszámolt a gyerekek haláláról, nem tudom elképzelni mi lehetett mellette mulatságos?~
//Folytassuk a Keleti tenger partján észak fele haladva //
Háborgott a tenger odakint. Legalábbis a sűrű sorokban gyülekező vastag, hamu-fekete esőfelhők, a hajókat ide-oda cibáló hullámok, s a felhúzott vitorlák furcsa kereszteket utánzó árbocai közt süvítő szél erről árulkodott. Igencsak nedves kora reggelnek - avagy késő hajnalnak? - nézett elébe az, aki kilépett az oltalmazó épülettetők takarásából, hogy az utcákat rója halaszthatatlan ügyek által kényszeredett tempóban. Azonban talán volt olyan, kinek elnyerte tetszését a felkelőfélben lévő nap bíbor színeivel megfestődő viharos égbolt, melyet olykor-olykor néhány pillanatra feszes cérnával átvezetett tűként lyuggatott ki egy-egy fényes, fehér villanás. Ennek értelmében a valiani kikötő sem volt annyira zsúfolt, mint ahogyan más napokon lenni szokott, azonban Valturaan-nak nem állt rendelkezésére efféle hasonlatokat gyártani. Először nyomta lucskos csizmája e földet, s úgy tűnt, a Sors Istennője akképp rendelkezett, hogy ilyeténképpen lássa meg Lanuria fővárosát. Mi tagadás, az időjárás merőben illett lelkének saját viharaihoz, amelyek akkor sem csillapodtak, amikor megérkezett ide. A fiatal sárkány hatalmas nyomást érzett maga felett, melyből végtelen bánat, s céltalanság áradt. Sápadt arcán valóságos esőpatakokat képeztek a reá zúduló csepp-hadak, melyek immáron tetőtől talpig eláztatták. Csendesen ült egy rozoga ládán, a messzeségbe bámulva, akárcsak egy szobor, kitől nem várnánk életjelet. Ő mégis lélegzett, bár a temérdek koszt magán viselő sötét csuklyás köpenytől igazán nehezen lehetett volna figyelemmel kísérni. Szemei alatt éjszín karikák húzódtak meg, melyek annak eredményeként keletkeztek, hogy az elmúlt időszakban igazán nem fordított túl sok időt pihenésre vagy alvásra. De hogyan is tette volna? Egy év sem telt el azóta, hogy Orod Opelë, a második (börtön-)otthona elesett, ő pedig szem elől vesztette az ibolyaszemű fehér elf leányt, akiért mindenét feláldozta. Azóta kereste, csaknem megállás nélkül, így az ártó gondolatok közben erőfeszítés nélkül rombolták őt belülről. Legutoljára Mardanban, a törpék városában járt, azt remélve, talán Laryss rátalált az oda menekülő fajtájabeliekre, azonban némely gyógynövény-teánál is keserűbb, s a Lanur-hegység legkönyörtelenebb csúcsainál is hidegebb csalódás fogadta odabenn. A nőstény sehol sem volt - így pedig maradása sem sokáig. Hamar elhagyta a várost, s a környékét kezdte átfésülni, amíg kitalálta, merre is forduljon ezután, végül egyre gyűlő félelemmel a szívében határozott úgy, talán Valian volna a legbölcsebb döntés. Látva a két Csupasz faj közti kimondatlan ellentétet, nem lepődött volna meg, ha némely fehér elfek ezt megelégelvén, máshová költöztek volna. Meg aztán Valianban bizonyára több hírt is lehetett hallani az utcákon... Hát, ezeken biztosan nem. A fehér sárkány mégis mozdulatlanul várt, legféltettebb emlékeibe temetkezve, mialatt a szélfútta esőcseppek az arcát csapkodták. Várt valamit. Talán a vihar végeztét, esetleg egy jelet, ki tudja - egy azonban bizonyosnak látszott: egyhamar nem fog elmozdulni onnan. Mintha súlyos láncok kötötték volna oda, képtelenné téve őt arra, hogy egy fogadó vagy ivó védelmét keresse. Ha valaki ránézett, bánatot és hidegséget látott rajta, miközben odabent, a szívében lakozó aggodalom, hiány és düh arra kényszerítette, hogy reménykedjen. A távolban felharsanó égzengések közé zavarodott elméje az elmúlt csata rémületben úszó hangjait tűzte. Még hallotta fülében Laryss kapkodó lélegzését, amint a kezét fogva kiutat keresett a lassan megtestesülő földi pokolból, melyet Inaeth serege zúdított a városra. Azonban ezen vészterhes emlékek gyakran semmissé halványultak, s árnyékot képeztek csupán az igazán fontosak köré. Élénkebben emlékezett arra, milyen volt éjszakánként egymást ölelni, milyen volt Laryss vékony, sebezhető bőrének illata, s egyáltalán milyen volt a leány puszta jelenléte. Nos... az elmúlt időszakban alapos leckét kapott abból, milyen nem volt.
Háborgott… nem, dehogy! Ez már nem csak szimplán háborgott. Galin háborog, mikor nem tökéletes a távolról ízlelőbimbókat gerjesztő szalonna állaga, mivel a fogadós éppen a legzsírosabb részéből vágott egy szép szeletet a korgó bendőjű törpének. Ez a tenger már kikelve magából, lecibálva nyugodt azúrkék arcát, fülsiketítően őrjöng, láthatatlan mancsaival vitorlákat szaggat és a szeme sarkából kiszökkenő folyadék egy dühös anya könnyeiként áztatja el rémült gyermekeit. Ebben az ítéletidőben egyetlen épeszű kapitány sem merné megkockáztatni, hogy kihajózzon, még akkor sem ha maga a birodalom legvagyonosabb kereskedői bízzák rá gazdagságot ígérő szállítmányaikat. Ám vannak, kiknek nincs választása. Ilyen az a szkúner is mellyel derék hősünk utazik, s melynek legénysége sápadt arccal, bőrig ázott rongyokban próbálja egyenesben tartani a hajó orrát. A szakértelmük nyilvánvaló. Hol ide kapnak, hol az életüket kockáztatva vágtatnak felfelé az árbóckötélen. A törpe alig képes követni őket. Gesztenyebarna tekintete ide-oda jár a tat és az orr között cikázó legénységet követve és ha nem szenvedne bénító tengeribetegségtől már azóta, mióta beleszaladtak ebbe az orkán erejű szélbe, akkor talán egy-két kósza dicsérettel is ösztökélné a látszólag igen csak megfáradt legényeket. Korábban a közös ivászatok alkalmával nem nézte volna ki egyikükből sem, hogy ha a szükség úgy hozná képes lenne bármelyikük akár csak egy kevéssel is lehagyni egy picinyke teknőst. Most pedig láss csodát, úgy kapkodják O alakú lábaikat, mintha a szeretőjük férje üldözné őket egy méretes husánggal. A látszat néha csal… a látszat általában csal! Pont mint Galin esetében is. Mikor a nagy út előtt tükörbe nézett és elhatározta, hogy elvállalja a munkát a hajó fedélzetén, mint a szállítmányt biztosító zsoldos, akkor egy vízre teremtett hős nézett vissza rá fülig érő vigyorral az arcán. Elképzelte magát, ahogy a kétárbócost fenyegető kalózokkal könnyedén leszámol, majd pedig kollégái enyhén bódult állapotban koccintanak az egészségére. Ehelyett mikor először érintették csizmái a napokig otthonául szolgáló árbócos deszkáit rögtön émelyítő rosszullét kerítette hatalmába. Mint kiderült feneketlen gyomra nem bírja az állandó ringatózást. A legszomorúbb a történetben mégsem a felismerés, hogy nem hajóra teremtették, hanem az hogy egy árva lélek sem akarta megfosztani a szkúnert a rakományától. Útjuk során még egy csinos kis vízi állatot sem láttak, nem hogy kalózokat. Erre most itt van ez a vihar, mely mintha meghallotta volna Galin vágyakozását, kis színt csempészett az unalmas sétahajózásukba, ezzel pedig végképp a padlóra küldve az úszás tudatlan szakállast. - Nem akarok vízbe fulladni! Nem! Nem! Nem! Csak azt nem! Rimánkodását szerencsére elnyomják a vihar fülsiketítő zajai, miközben a főárbócot lajhárként, szinte összeroppantva öleli. Közel már a kikötő, az előbb még a bent horgonyzó többi hajót is látni vélte, ám a lezúduló esőköpeny alaposan korlátozza azóta a látási viszonyokat. Mikor már azt hiszi ennél semmi sem lehet rosszabb, akkor két kandúr örjítő nyivákolása vág utat magának a többi zaj között, szinte felhasítva a férfi érzékeny dobhártyáját. Csak egy pillanatig gondolkozik azon, mit keresnek macskák a tenger közepén, mivel a matrózok aggodalmas kiáltásai és a kandúrhangot követő baljós reccsenés megvilágosodást hoz elméjében. Az egyik stégen alaposan végighúzva a fürge ladik oldalát éppen kifutnak. Ez pont elég biztosíték Galinnak arra, hogy minden átgondoltságot nélkülözve enyhén szédelegve a maga mázsás súlyával átlibbenjen a palánk felett, tudomást sem véve a hajó oldalán tátongó lyukról, és cikk-cakkban szédülten haladva minél messzebb jusson az átkos járműtől. - Soha többet! Soha… bleeehh! És már lövell is ki a rumtól barnás-sárga árnyalatú róka egyenesen valami szerencsétlen irányába, aki egy ládán ücsörögve próbálja élvezni ezt az élvezhetetlen időjárást. Talán ha elég gyors, képes elhárítani a sugárban sötét csuklyája felé ömlő borzadályt.
Noha egyáltalán nem várt más jelet az eső, s a vihar csillapodásánál, majd pedig a népek kiáramlásánál az utcákra, mégiscsak kapott egyet - jóllehet, nem épp olyan kellemes köntösben, mint ahogyan szüksége lett volna rá. Az egyre közeledő hajó látszólagos szenvedése cseppet sem simogatta lelkét, hisz' még a vastag, nehéz gondolatfüggönyön át is világos volt számára, bizony élő teremtmények voltak a fedélzeten, akik valószínűleg hírből sem ismerték a repülés áldását, ha nem oldottak kereket egészen idáig. Valturaan az éberség és az őt bentről lefelé húzó nyálkás, undorító sötétség között szánkázva kísérte figyelemmel a küzdelmet a viharral, mintha nem is látná. Mozdulatlanságba burkolózva, tetőtől talpig átázva ült tovább a rozoga ládán, füle botját sem mozdítva még a borzalmas, csikorgó hangorkánra sem. Pedig fájt tőle a füle, amely fájdalom akadálytalanul kúszott át a fejébe, ott pedig behálózott mindent, amit csak ért. Megállíthatatlanul terjedt, míg végül a fiatal sárkány sóhajtott egyet. Ennyivel jutalmazta újabb szerencsétlenségét derék munkájáért, s máris újból visszasüppedt gondolatai puha és száraz poklába. Ekképpen figyelte érdektelenül a hajóról lejutott törpe szenvedését, mintha amaz ott sem volna. Azt várta tőle, hogy majd tovasétál - már amennyire sétának lehetett nevezni azt a szánalomra méltó produkciót. Örömtáncot jár talán? - merült fel benne egy halovány gondolat, amely keletkezésének valódi okát addigra már jócskán elnyelték a sárkány lélekfájdalmai. Azt hitte, a szárazföldnek örül, elvégre nem nézte az arcát, sem pedig bármely másik testrészét. Mindössze a szeme sarkából követte nyomon haladását felületességgel - nem tartott tőle. Jelen helyzetben képtelen volt félelmet érezni ilyen apró-cseprő dolgok miatt, zavarodottan, magányosan, fáradtan és végtelenül bánatosan. Csak Laryss lebegett lelki szemei előtt, kinek holdszín arca mellett nem akadt hely holmi közönséges jöttmentnek, akinek valószínűleg jobb dolga is akadt ebben az átkozott viharban, mint egy különös, ázott fehér elfet észrevenni a kikötő felfordulásában. Mardanra emlékeztető, jellegzetes hím-hang hatolt keresztül saját belső viharán, azonban ezen a ponton már elkerülhetetlen volt a nem kívánt ütközet - már nem a szegény törpével, sokkal inkább annak színes, kiokádott gyomortartalmával, amely úgy száguldott a fehér sárkány felé, hogy ő még csak fel sem ocsúdhatott. Az imént említett ütközet bevégeztetett... s az eredmény sem különbözött túlságosan sokban a résztvevők kinézetét leginkább meghatározó jelzőtől: borzalmas. Borzalmas... szag... Késő gondolat. A szag gazdája ott terpeszkedett lucskos, sáros, csuklyás köpenyén, beleértve a térdén nyugtatott bal kezét is, ráadásul a gazda gazdája sem éppen illatozott sárkányszemekkel vizsgálva a helyzetet. Valturaan lenézett, lassan, hitetlenkedve konstatálva, hogy bizony nem a Nap sütött ki - a hányadékból áradt a meleg. Kevés olyan jelenség létezett Lanurián, mely egy ragadozóban undort kelthetett, ám ez határozottan a lista részét képezte, így hát a merengés helyét lassan átvette némi kezdetleges formában leledző nyers düh. A hósárkány ekkor emelte tekintetét a törpére, kissé még zavartan ugyan, azonban jégszín szemeinek villanása elárulta, hogy cseppet sem boldog. A dús szakállat vizsgálta jobb híján, mivel az csaknem a törpe arcának felét kitakarta. A másik fél valamiféle súlyos betegségről árulkodott, mely az alacsony hím kétlábút sújthatta, azonban ezt még korántsem nevezte volna elég indoknak ahhoz, hogy vödörnek vagy ágytálnak használják. A sárkány alaposan végigmérte társaságát, majd tisztító varázslatot hajtott végre magán. Az emésztetlen tartalom megszűnt létezni az elf bőrbe bújt ragadozón, s ő csak ekkor döbbent rá, mégis miféle rettenet okozta ezt az átható, undorító bűzt. Alkohol. Valturaan-nak több sem kellett, rögvest részegnek is titulálta magában a törpét, s ennek fényében újból végignézett rajta. Felkelt a fáról, melyen idáig ücsörgött, s a jövevény fölé magasodott, úgy szólalt meg, a szakáll feletti környéken ülő szemekbe mélyesztve sajátjait. Hangja dermesztő hideg volt - nem félt holmi eltévelyedett kétlábútól, aki átkos nedveket magába öntve jó szórakozásnak gondolta leokádni őt. Éppen ellenkezőleg. A helyzet érthetőbb nem is lehetett volna számára, elvégre a kikötő csaknem üres volt, s temérdek hely állt volna az érkező rendelkezésére ahhoz, hogy e feltétlenül bekövetkező eseménynek más körülményeket találjon. - Mielőtt még az első utadba akadó kocsma felé vennéd az irányt, magyarázd ezt meg nekem, mert nem értem a tréfádat. Minden további intézkedése a választól függött, így hát elhallgatott, s várta, megkapja-e egyáltalán. Tekintetén azonban leplezhetetlenül átütött valamiféle üres fájdalom. Az idegen könnyűszerrel vélhette volna őt az ostrom áldozatának ezáltal, ám Valturaan a legkevésbé azzal törődött most, mit gondolhatott: minden erejével azon volt, hogy megfékezze, s visszaszorítsa terhét önmagába, azon túl pedig felejthetetlen leckét kívánt adni az átkos nedű fogyasztójának, hogy legközelebb kétszer is meggondolja, mi számít viccnek, s mi nem.
A rummal átitatott borzalom után mélyről jövő böfögés rázza meg a bódultan tántorgó aprónép egész lényét, amellyel végre sikerül felszabadítania a napok óta bendőjében gyűlő maradék gázokat is, s mintha mázsás súlytól szabadulna meg éppen, ugyanazon pillanatban farpofáit alaposan földhöz verve helyezi magát kényelembe. Lábai abban a kitekert pozícióba nyújtózkodnak ki, amelyben a talajhoz értek, míg állát szomorkásan leeresztve bámulja az imént lerókázott szerencsétlen lábbelijét. A jelenlegi helyzetben úgy tudná magát elképzelni, mint egy megsértett kisgyerek, kinek épp most vették el a kedvenc játékát. Kár, hogy igazság szerint inkább tűnik egy csapzott hajléktalannak, aki minden összekoldult pénzét italra költötte el, és most kísértve a sorsát, illetve egy szép kis tüdőgyulladást, önkívületi állapotban bolyong a kikötő magányában. - Hú, máris jobb! A világ továbbra sem kíván megállni körötte, ám végre a hordószerű hasát feszítő savas fájdalom elmúlt. Ennek ő felhőtlenül örül, s habár alaposan el is bóbiskol a szakadó esőben, azért megjelenik dús arcszőrzetének ölelésében egy vidám vigyor is, mely olyannyira jellemző bohókás hősünkre. De van ki csak kárt lát az ő örömében és ezt igyekszik is a tudtára adni. A sötét idegen orgánuma még a csontig hatoló, lassan orkán erejű szélnél is hűvösebb és nincs benne semmi elnéző. Egyszerűen, minden udvariasságot nélkülözve kérdőre vonja az éppen csak halál torkából menekülő törpöt. Nem is kell neki több! Legmorcosabb ábrázatát magára öltve, krumpli orrát alaposan összeráncolva pattan fel a földről, hogy jól beolvasson a sápadt képű mágiahasználónak. Mert hát azért megdorgálni valakit, mert nem jó helyre üríti ki gyomrának nemkívánatos tartalmát egy ilyen törpöt próbáló tengeri út után, az már igazán pimaszság! Úgy tűnik a fővárosban már az ilyen szorgos kétkezi munkásokat sem tisztelik, mint amilyen Galin is! Már éppen szóra nyitná a hidegtől megfakult ajkait, mikor a fejébe szálló émelygés a hirtelen mozdulatok után megsokszorozódik, s teljesen elvesztve uralmát a saját méretes teste fölött úgy vágódik hanyatt, mint egy telepakolt krumplis zsák. Kemény kobakja magatehetetlenül csapódik a talajhoz, mire jó időre elsötétül előtte minden. Ebben a viharban ha eddig nem kapott el semmilyen nyavalyát, akkor a dermesztő hidegben, csurom vizesen fetrengve minden bizonnyal ágynak fog esni… hacsak valaki nem helyezi biztonságos helyre, amire igencsak csekély esély mutatkozik, ha azt nézzük kik veszik éppen körül. A matrózok mentik ami menthető. Egyszerűen ledobálnak minden rakományt a hajóról, mielőtt további károk keletkeznének bennük. Azzal jó ideig el lesznek, s mindannyiukra szükség van a műveletnél. A másik lehetősége ez a mogorva idegen, aki az előbbi incidens után alaposan felhúzta magát. Ha pedig valaki más találna rá, és ahelyett hogy kifosztaná, segítene rajta, az már kész csoda lenne. Így tehát csakis a sápadt képű jóindulatára számíthat.
Nos, nem. Valturaan a legkevésbé sem kapott választ alacsonyra nőtt társaságától, ugyanis amikor az szemmel láthatólag próbát tett reá, valami történt - valami, melyet kívülről szemlélve az ifjú sárkány immáron egészen biztos lehetett benne, hogy egyáltalán nem részeggel van dolga. Az ittasok - s közöttük pedig leginkább az emberek és a törpék -, azok táncoltak, émelyegtek, imbolyogtak, akárcsak az árbocrengeteg ebben a borzalmas viharban. Énekeltek, furcsa dolgokról beszéltek, s bármennyire is elvesztették irányításukat az események felett, akkor is még, még kívántak fogyasztani azokból az orrfacsaró, színes - és olykor színtelen - víznek kinéző, átkos anyagokból. Tettek azok mindent ilyenkor, legalábbis a ragadozó eddigi megfigyelései alapján; mindent, de elájulni, hát azt egyet sem látott még. Márpedig az a tömzsi alak itt előtte úgy elvágódott, de úgy, hogy ilyen gyorsasággal még alkoholos mámorban úszókat sem látott elaludni. És ez a törpe nem aludt, annyi bizonyos, ugyanis úgy feküdt ott, az eső, sár, és sós vizet hordó szél által ostromolt kikötőben, akár egy halott - s ez volt az a pillanat, mely változást, egyfajta ráeszmélést hozott el a fiatal sárkányban. Ahelyett, hogy dühe fokozódott volna, ezúttal valami egészen más zajlott le bensőjében, mely azzal kezdődött, hogy lábával óvatosan lökött egyet a szakállas, alacsony hím kétlábú törzsén, mintha meg kívánna győződni róla, nem valami átverés része volt mindez. Azonban az alacsony Csupasz-lény nem mozdult meg. Valturaan-t ekkor, akárcsak két anyagtalan kéz, ragadta meg, s rántotta ki belső vívódásából végleg a helyzet, melybe talán saját magát keverte. Talán, ha hagyta volna, hogy az idegen távozzék, ez nem következett volna be, most azonban két dolgot tehetett mindösszesen. Az első, hogy elsétál, mintha mi sem történt volna, s valahol odébb enged a hűvös, rideg, fájdalmas veszteség erejének, mely arra készült éppen ebben a pillanatban is, hogy újfent beborítsa a ragadozó teljes lényét, mintegy elemésztve, s egyfajta bénulásba taszítva azt. A második lehetőség azonban megmozgatta az ifjú makacs bódulat- s magányködtől ragacsos elméjét, mely ekkor gondolatokkal pumpálta színültig a hószínű, kócos, csapzott hajjal borított koponyát. De hiszen nem hagyhatta idekint. A Csupaszok sérülékenyek voltak, olyan életképtelenséggel megáldva, hogy a fehér sárkány gyakorta elcsodálkozott rajta, mégis hogyan maradtak fent ennyien, s ekkora sokféleséget létrehozván. És bár talán egy fehér elfet nem kellett volna félteni némi hűvös esőtől, annyi bizonyos volt számára, hogy Laryss-t egyetlen másodperccel sem hagyta volna tovább a földön feküdni, magatehetetlenül ázva az időjárás viszontagságai közepette. Nem hagyta volna... és ez az alak is ugyanolyan élő, lélegző, értelmes kétlábú volt, akárcsak az ő féltett, hiányolt nősténye, akit utolsó erejéből is tovább keresett volna. A sápadt, dús arcszőrzettel borított ábrázat nem kecsegtetett túl sok jóval az illető közeljövőjét tekintve, s talán nem is figyelte, mit tesz vele, csak tette, mit éppen jónak látott, s mi tőle tellett egy ismeretlen, sosem látott városban. Lecsatolta magáról súlyos, nedves köpenyét, s abba bugyolálta az aprónak tetsző, kétlábú-fiókáktól mégis nehezebb törpét, úgy vette hátára, s úgy eredt útjára, hogy szállást találjon maguknak - menedéket. Mintha már maga sem érezte volna annyira közömbösnek a bőrén kopogó, záporozó esőcseppeket, s a süvítő, tépő, fagyos szelet, melynek hőmérséklete csaknem Jégkarom-csúcsra emlékeztette zavarodott tudatát. Fogadót keresett. Olyat, amelyet talán megfizethet abból, amije van, s amelyben még maradt szabad hely, melyért biztosan meg kell majd küzdenie efféle időben. Ilyeténképpen készítette fel magát, hogyan is viselkedjék, ha nemkívánatos, felfuvalkodott Csupaszokba botlana, olyanokba, kik könnyűszerrel hajtják el maguktól az ázott csavargókat. Valturaan semmit nem tudott a főváros dolgairól, így aztán arról sem volt tudomása, hogy a város szélén barátságosabb árak fogadják. Így esett meg vele, hogy egy szűk, rövidke útra betérvén lelt szállásra: egyetlen szobára, hogy pontosak legyünk. Ennyire futotta szűk költségvetéséből, s a legkevésbé sem repesett az örömtől, hogy osztoznia kell területén valaki mással, aki szemmel láthatólag nem Laryss volt. Azonban nem volt mit tenni - az ifjú sárkány, amint belökte maga mögött az ajtót jobb lábával, megérezte magán a sietségben eltelt éjszakai út fáradalmait. Annyit sem konyított a gyógyításhoz, mint egy átlagos kétlábú, így aztán azon kívül, hogy a vastag dunyha alá fektette fegyvereitől gondosan megfosztott társaságát, kinek ruháiból némi varázslattal a legtöbb csepp vizet ekkorra már kivonta, egyebet nem igazán tehetett érte. Az ő népét nem fenyegette betegségek veszélye, s jelen állapotában, melyben olykor-olykor visszatértek még kísérteni a fehér elf város elestének emlékei, fogalma sem volt, mit kell, s mit akar tenni egyáltalán. A törpe fegyvereit saját párnája alá rejtette, azután helyet foglalt az ágy mellett, s megvárta, míg a nedvesség az ő tagjairól is távozik. Szinte magatehetetlenül húzta össze magát a padlódeszkákon, kedvetlenül, csendesen és immáron leplezetlen elkeseredettséggel. Ott érte az álom is, mely, akár egy mélységesen mély repülés a semmibe, szinte azonnal elhatalmasodott rajta, amint az eső kopogását kezdte hallgatni az ablakon, s mely nem tartott olyan sokáig, mint azt szerette volna. Egyedülléte - a fehér elf nőstény otthont jelentő illatának éles késként hasító hiánya gyakorta átszelte hullámzó tudatát, így csakhamar ismételten hatalmába kerítette a mélységesen mély tanácstalanság, mely véget vetett a pihenésnek. Még a vihart is csendes, alig lobogó harag-lángokkal gyűlölte csupán, mintha csak képzelné borzalmas helyzetét, s ez bármelyik pillanatban ki is derülhet, ő pedig akkor szabad lesz - legalábbis amíg az ibolyaszemű szorosan karjaiba nem zárja őt. Azonban az a pillanat nem jött el, bármennyit várt is reá.
Nie
Hozzászólások száma : 971 Munkahely : Könyvtárossegéd
A főváros kikötőjében mindig hatalmas a forgalom. Hatalmas hajók érkeznek és távoznak, az áruk gyorsan gazdát cserélnek és mindenki kíváncsi a hajósok által hozott hírekre is. Mert a messze földről érkező hírek is olyan árucikkek, amelyekért mindenki kész fizetni néhány darnát.
Sokszínű és hangos az itt hömpölygő tömeg és az erre tévedő idegen, vagy helybeli is jobban teszi, ha vigyáz az értékeire. A tolvajok ugyanis előszeretettel portyáznak ebben a színes forgatagban. S ha kaphatsz hasznos tanácsot, akkor ez az lehet! Jól teszed, a figyelsz, és ha egy nagyobb, vagy apróbb lökés, taszítás tántorít el a célod felé tartó úton, ne feledd az alapvető szabályt! Nézz azonnal az erszényed után.
Így voltam ezzel én is. A messzi északról érkező hajó kikötését azonnal jelentették, így indulhattam is ellenőrizni a rakomány kipakolását és elszállítását. Hiszen olyan értékeket rejtettek a vaskos faládák, amelyek megértek volna némi furfangos próbálkozást a fosztogatók és csempészek részéről.
Tudtam, persze, hogy tudtam, hogy a szűk utcákban vigyázni kell a zsebtolvajok és a cimboráik miatt, de azt nem gondoltam, hogy már a mólók is a felségterületükké válhatnak ezeknek a haramiáknak. Így esett meg az, amire egyáltalán nem számítottam. A ficsúr jól öltözött volt és én pedig gyanútlan, s feltételeztem, hogy biztosan ő is elszámította magát, amikor - természetesen mások számára láthatatlanul - egy egyszerű kézmozdulattal próbálta meg azt eljátszani, hogy csak azért kap utánam, hogy megmentsen a leeséstől. Egy fémes csendülés, aztán egy gyanúsan túl rövidre sikerült mozdulat, hogy elkapjon, vagy egy túl erősre sikerült lökés, hogy a mélybe taszítson… Bárhogyan is, de az eredmény katasztrófát sejtetett. Valian kikötőjének vize ugyanis borzalmasan hideg.
Nie
Érezni szinte nem is éreztem a taszítást, csak amikor az egyensúly - amely eddig oly természetesnek tűnt - megbomlott és én igyekeztem bármiben megkapaszkodni, csak hogy ura legyek ismét a helyzetnek… Bármi elérhetőben. És csak ekkor tudatosult bennem a tény, hogy hatalmas pácba kerültem. Tengernyi méretű csávába. Ugyanis a mólók sajátossága, hogy túl sok minden nem szokta akadályozni rajtuk a kirakodást és így túl sok minden nincs is, ami kapaszkodóként szolgálhatna a rémülten egyensúlyozó és végül a vízbe aláhulló szerencsétleneknek. És persze az is megfordult a fejemben, hogy eddig is jó néhány rejtélyes eltűnésről szóltak a helyi hírek, ahol az áldozatok holtteste vagy csak napokkal később, vagy soha sem került elő. Úgy tűnik, ha nem sikerül valamit tennem, meg is lesz a következő eset, amelyet a rabszolga kereskedők vagy a közelben ólálkodó és néha a kikötő területére is titokban beszivárgó kalózok számlájára írnak majd.
S hogy a kétségbeesésem teljes legyen, a jéghideg és éjsötét víz nem nyugodt sohasem. A hatalmas terheket szállító vízi óriások olyan áramlatokat kavarnak benne, amelyek kiszámíthatatlanná és veszélyessé teszik az öblöt. S az áramlatok most engem is megijesztettek.
Mert nem elég, hogy amikor a vízbe estem, hosszú köpenyem orvul körém tekeredett, még azt is éreztem, hogy az előbb említett áramlatok egyike megpörget és már sodor is egyre mélyebbre. S ahogy kezdtem elveszteni a tájékozódási képességemet, csak arra tudtam gondolni, hogy a felszín felé világosabbnak kellene lennie. De az elgondolás jelen esetben hibásnak látszott, mert úgy tűnt, itt, ebben a mélységben már minden egyforma fekete színű.
De az lehetetlen! Hiszen nem merülhettem még olyan mélyre! A levegőm sem fogyott még el!
S jelen gondolat - úgy tűnik - igaznak bizonyul, mert felettem hirtelen megmozdul a sötétség és lassan tovaúszik, felfedve ezzel a nap halvány fényét. Most értem csak meg! Egy hajó alatt lehetek.
Nie
A fény az, ami újra erőt ad és az az érzés, hogy feszülő tüdőmet végre újra levegővel tölthessem meg, a pánik felé sodor. A tenger és az áramlat pedig csak erősítik a rettegést. Mert bármennyire is igyekszem, az egyre mélyebbre és mélyebbre törő, rejtett folyó nem akar ereszteni. Hiába szabadulok meg a köpenyemtől, úgy tűnik, szinte egy helyben úszok és egyetlen karcsapással sem kerülök közelebb a hőn áhított felszínhez. A pánik lassan eluralkodik rajtam, s érzem, az erőm is cserben hagy hamarosan. Jó vacsorája lesz majd a halaknak és a rákoknak!
A sötétség lassan körülölel, hogy aztán egyetlen érzésbe kapaszkodjam még végső menedékként. Nem! Azt nem hagyhatom, hogy ilyen véget érjen minden! Ha túléltem a Borzalmak Napját, most sem teszem meg, hogy feladom!
- Galo coron! Végső elkeseredésemben idézem meg a gyöngyszínű, aprócska gömböt, amely az ujjam végén jelenik meg és nő egyre hatalmasabbra, bekebelezve engem és néhány arra tévedő halacskát is. S a belsejében immár nem a sós tengervíz, hanem levegő tölti ki az üreget, köhögésre és görcsös lélegzetvételre kényszerítve engem és rémült csapkodásra a színes tengeri lényeket. S miután a gömb alján térdelve végre már nem kell a borzalmas haláltól tartanom, amelyet a vízbefúlás lehetősége vetített elém, igyekszem, hogy az ártatlan jószágok se pusztuljanak el az én közegemben rútul. És ahogy sikerül őket egyesével összegyűjtenem, úgy kerülnek át a mágikus burkon, vissza a tengerbe.
De igyekeznem kell, mivel a gömb lassan a felszín felé emelkedik. Hát hamarosan már újból a szabad levegő tengerillatát élvezhetem, eltüntetve a mágikus mentőcsónakot. Aztán a víz felszínén lebegve megállapíthatom, hogy csak kisebb feltűnést keltettem váratlan megjelenésemmel.
Nie
Persze rögtön akadnak önkéntes segítők és néhány pillanatnyi esetlen evickélés és egy gyors rántás után már a parton üldögélek, vállamon egy nem túl biztató tisztaságú és illatú vastag pokróccal. Amivel nem törölhetem szárazra magamat, de kellően durva ahhoz, hogy néhány pillanattal később már úgy érezzem, apró bogarak mászkálnak rajtam mindenhol.
A víz jéghideg volt és a parton sincs melegebb. Ezt érzem, amikor a tenger felől fújó szél eléri a partot és belekap a ruhámba és a hajamba. Vacogni kezdek, és arra gondolok, hogy az értékes szállítmány veszélybe kerület, ha nem lesz, aki felügyeli a dolgokat. De ha nem megyek igen gyorsan meleg helyre és nem cserélem le ólomsúlyú és teljesen átázott ruhámat valami szárazra, akkor napokon belül az Ispotályban kötök ki majd, amit egy fikarcnyit sem kívánok. Hát döntenem kell, hogyan is szabadulok meg a nedves gönceimtől és melegszem át gyorsan.
Ez utóbbi megoldására igen gyorsan akad vállalkozó, mert egy tagbaszakadt, furcsa kinézetű fickó ⁓ az istenekre, ez pontosan olyan, mint a körözvényeken szereplő hírhedett Félkarú Arkoon! ⁓ egy ősrégi fakupát nyújt felém, amelyben gyanús szagú és küllemű folyadékot kínál és noszogat, hogy igyam csak meg. - Egy kis rumba még senki sem halt bele, oszt egybül melege lesz tőle, meglássa! – győzködne, míg én alig tudom elhárítani furcsának tűnő kedveskedését. Annak a löttynek ott a kupában biztosan nem rum illata van. - Mi ez a csődület! Táguljon mindenki, akinek nincs dolga! Induljon maga is azzal a kupával! – mordul rá a két érkező városőr a fura fickóra, aki behúzott nyakkal oldalog el, kínosan ügyelve arra, hogy az arcát még véletlenül se fordítsa a megjelenő egyenruhások felé. - Az az ember… - kezdem, de mire rámutatnék a furcsa egybeesésre, az alaknak már nyoma sincs. Így inkább csak segítséget kérnék a hivatásos megmentőktől, de hiába keresem a könyvtárosi pecsétet, ami a nyakamban lógott. Ó, a köpeny… Vele együtt azt is sikerült a tenger fenekére küldenem. Így hiába minden, a kirakodás is késedelmet szenved, kockáztatva azt, hogy valaminek lába kél az értékes csomag közül. Hogy mit fogok ezért kapni!
Nie
Persze a medál nélkül az őrök sem igen tudnak segíteni. A kapitány nyilván a két szép szememért nem fogja átadni a kalandosan és a drága árat fizetve megszerzett zsákmányt, így a legjobb, amit tehetek, hogy visszasietek a Könyvtárba. Csak tudnak küldeni helyettem valakit, én meg a szállásomra mehetek átöltözni, mert az egyre erősödő szélben hamarabb kapok tüdőgyulladást, mint amilyen gyorsan a ruháim megszáradnak.
Igyekszem a lehető legrövidebb utat megtalálni, így elkerülöm a forgalmas, nagyobb utcákat és a keskeny, sokak számára nem sok látnivalót tartogató sikátorok felé venni az irányt. Sietek, hogy én se kockáztassak ezzel többet, mint amennyit valóban szükséges azzal, hogy nem ott járok, ahol a városi őrség is igyekszik jelen lenni. Amikor az alak megjelenik egy elhagyatott sikátorban előttem, már kezdem bánni is a dolgot. a fekete csuklyás köpeny teljesen elfedi a testét és csak a kezét látom, amint felém nyújtja. Benne a szakadt láncon függő, elveszettnek hitt könyvtárosi pecséttel.
- Mondd csak, könyvtáros, mennyit ér neked, hogy visszakapd?
Próbálom meglátni benne azt az alakot, aki a mólón még színes ruhájával hívta fel a figyelmemet, de nem igazán sikerül. Inkább valaki másra emlékeztet, de nem tudom, hogy ki az a valaki.
- Semmit sem – válaszolom. – Ahogy lekerült a nyakamból, már értéktelenné vált. Sosem fogja senki elfogadni tőled és senkitől sem. Felesleges kockázatot vállaltál, tolvaj.
Nem válaszol, és azon gondolkozom, hogy vajon most éppen azt próbálja meg kitalálni, hogy hazudok-e neki. De végül úgy dönt, hisz nekem. De ez nem biztos, hogy most a javamat szolgálja.
- Akkor az erszényeddel nem ezért fizetsz majd, hanem… - kezdi fenyegetően, de úgy látszik, ma nincs szerencséje.
- Vagy túl kevés magamfajtának volt hozzád szerencséje, vagy neked van ma peched. Nincs nálam erszény… Sőt, ha hordanék magammal a munkám során erszényt, gyanítom, már az is a tenger fenekén heverne. Biztosan emlékszel… A mólón! – mutatok a ruhámra, amelyből még most is csöpög a sós víz és persze egyúttal próbálom kiugratni azt a bizonyos nyulat abból a bizonyos bokorból. – Szerintem vidd csak el emlékbe a medált és felejtsük el az egészet. Tudod, eléggé fázok ebben a holmiban – próbálom meggyőzni, mielőtt rosszabb gondolatok is eszébe jutnak, és mert tényleg borzalmasan fázom. Gyorsan a végére kellene járni ennek az ügynek.
Nie
Ő is így gondolkozik és az is biztos, hogy az erszényes történetet végül mégsem fogadta el, mert felém indul. Biztos vagyok benne, hogy a köpenye alatt fegyver is rejtőzik. ⁓ Ha nem hordasz magadnál fegyvert és a varázslat az egyetlen szóba jöhető ellencsapás, akkor a legbiztosabb tanács, amit követhetsz, a „Ne engedd túl közel!” ⁓ Így amikor az eddig a medált tartó keze eltűnik a szövet alatt, nem várok tovább.
- Taetho! – indul előrenyújtott kezemtől a fényes, eltéphetetlen, tenyérnyi széles energiaszalag és rögzíti a csuklyás alak két karját a testéhez jó szorosan. A biztonság kedvéért hagyom, hogy a szükségesnél több réteg tekeredjen rá, így biztosan kitart, amíg az őrség megérkezik majd. S a meglepetéstől lefékező gazfickó a dolgomat könnyíti meg azzal, hogy megtorpan, mert így a következő varázslat már a bokái köré tekeredik és a harmadikkal legszívesebben elhallgattatnám, mert ahogyan elterül a földön, úgy kezd el szitkozódni, nem kímélve felmenőimet és esetleges utódaimat sem. De amikor meglátja, mire készülök, a szitkokat a fenyegetés váltja fel, de nem sokat tehet ellene a földön fekvő jómadár.
S a csuklya nem mást takar, mint az italt kínálgató fura fickót.
- Ha elengedsz, 100 darnát fizetek! – vált hangnemet gyorsan, megerősítve a sejtésemet a körözvényen szereplő alakkal való hasonlatosságával kapcsolatban. De csak egy fejrázás a válasz részemről és indulok az utca vége felé, hogy a hatóság emberei intézzék a továbbiakat. – 250!... 500-at kapsz, ha… - de ezt már nem is hallom, s csak néhány percbe telik, amíg megtalálom a szolgálatban lévő őrség tagjait.
Még fél óra, mire a Könyvtáros végre elhiszi a mesét és további 20 perc, mire végre már nem vacogok folyamatosan. Végre meleg takarók vesznek körül és forró teát kortyolgatok. De hogy mi lesz holnap? …
- Héjj bátyám, mit gondolsz meg bírnál bírkózni azzal a heggyel ott a távolban? Azzal a fehér tetejűvel, nézd csak! Nem tűnik nagyobbnak az otthoniaktól, de olyan pökhendi módon ágaskodik a magasba, mintha csak azt sugallná, nála nincs derékabb orom széles e vidéken. - Ne butáskodj már, drága ecsém! Meg sem kellene erőltetnem magam! Elhajítanám akár hazáig is, és miután megismerkedett a mi hegyeinkkel rögtön nem bámulna olyan otrombán ránk! A vén bérc nem csak hogy pökhendi volt, de nem tűrte ha holmi aprónépek nagy szavakkal kritizálják mérhetetlen nagyságát, így amint elérték hencegő szavaik éles füleit, hatalmas morajlással rázta le kőkemény bőrére tapadt kitüremkedéseket, s sok-sok esztendő békés lazsálás után végre kinyújtotta elgémberedett végtagjait. Pillanatokon belül egy hegyi óriás félelmetes sziluettje öltött testett a meglepett szakállasok piciny szeme előtt. - Ínye, ez aztán nagy. - Jegyezte meg Galin a hangjában a helyzet komolyságához képest könnyed abszurdítással. - Vajon mi folyt ennek az anyja csecséből? Bátyja azonban el sem gondolkozva a költői kérdésen, lustán érdes mancsai közé vette bárdját és olyan lezser mozdulattal röpítette el azt a félelmetes óriás felé, mintha nem is érezné a tömör fém súlyát. A fegyver pedig csak repült, szállt a távolba mígnem egyszerűen kettészelte a szörnyeteget. Galint ekkor rántja ki lázálmai fogságából az orra hegyét gyötrő, szúró-viszkető érzés, melyet egy méretes, öblös tüsszentés követ. Úgy néz ki most issza meg annak a levét, hogy nem volt hajlandó a semmiből lecsapó vihar elől elrejtőzni kabinjába, s rábízni értékes életét pár hetvenkedő matrózra. Most aztán majd napokig szenvedhet a krumpli alakú orrából csordogáló iszonytató váladékkal, illetve viaskodhat a torka mélyét kaparászó sunyi koboldokkal, melyek elmaradhatatlan jövevényei egy alapos megfázásnak. A hapci után maradt orrváladékot felsőjének ujjával egy határozott mozdulattal eltávolítja, majd az enyhe fejfájást kimaszírozva vastag koponyájából lomhán feltornázza magát az idegen ágyban. Nem tudja hol van, és hogy került ide, csak egy rossz májú morcos hegyesfülűre emlékszik, akinek éppen be szeretett volna olvasni. Ami azt illeti… az említett személy éppen egy szobában kucorog vele, s bár valószínűleg a zajos tüsszentésére ő is magához tért, ezidáig még nem adta jelét, hogy észrevette a törp szenvedését. Galin már éppen felverné a szánalmat keltő alakot, hogy végre jól leszidhassa, amiért olyan udvariatlan volt vele, miután… lerókázta, amikor végre összeáll fejében a kép. A ficsúr hozta ide, miután ő úgy dőlt ki, mint a szél álltal megtépázott szelíd facsemete. Ha így nézzük, akkor éppenséggel megmentette egy sokkal rosszab állapottól, na meg attól, hogy esetleg valaki megfossza vagyonától, miközben magatehetetlenül fetreng a sárban. Ezért bizony jutalom jár és ki tud jobb jutalmat egy hősies törp társaságánál? - Hallod komám, azt hiszem jövök neked egyel! Megvárja míg eljut a másik tudatáig a hangos szipogásokkal megspékelt, elkrákogott szavak sorozata, majd pici gondolkodás után hozzáteszi: - Már ha nem az a típus vagy, aki jóképű törpéket rabol el, hogy aztán mindenféle undorító dolgot műveljen velük. Tudod olyan izéket… hogy is mondják? Fajoskodás? Fajtalanodás? Ohh, tudod te!
Már ébren volt, amikor nem kívánt vendége igencsak hangos tüsszentéssel zavarta meg kegyetlen, hósárkánynak is hűvös örvényként kavargó gondolatait. Valturaan érezte a hideget, s az a fagy belőle áradt, a bensőjéből, mintha valahol a szíve és a tüdeje között kemény, tiszta jég született volna, s próbált volna lassacskán átterjedni minden egyes tagjára. Másfajta rabság volt ez annál, mely a kikötőben kerítette hatalmába - más, azonban cseppet sem kellemesebb. Az ifjú sosem érezte még, hogy a hideg bántani tudná, s ez csak még jobban összezavarta, még inkább magába süllyesztette őt, egészen elzárva őt a valóságtól. Ezt a láthatatlan jégburkot zúzta hallhatatlan csilingeléssel ezernyi és ezernyi apró szilánkra a törpe felől érkező újfajta életjel. Olyan jel, mely magát a sárkányt is emlékeztette arra, hogy lélegzik. Létezik. S bár nem fogadta kellőképpen eme kéretlen emlékeztetőt, nem menekülhetett újra gondolatai biztonságába - ami pedig különösen megragadta figyelmét: miért kellett volna egyáltalán elmenekülnie innen? Hiszen elméje, s még az álmai sem jelentettek kellemes menedéket olyan valóság elől, mely az ifjú hósárkány fehér elf bőrbe bújtatott valójának legmélyebben fekvő csontvelejéig is elhatolt, s befúrta magát húsának minden rejtett szegletébe is. Valturaan úgy érezte magát, mintha egy ocsmány, fertőző parazita eresztette volna belé életet elszívó, borzalmas, nyálkás csápjait, s ahelyett, hogy napjainak mihamarabbi végét okozta volna, a keserű ígéret, s a véget nem érő aggodalom mezejére lökte őt, hátrálás lehetősége nélkül. Csak a csalódás, a hatalmas akadályok súlya hozott hamis enyhülést sajgó lelkének, ám ezen a napon, azt az említett súlyt, mely alatt az ál-hártyabőrű lábai látatlanul rogyadoztak, egyetlen aprócska lökéssel távolította el az a törpe. Az, amelyik nem sokkal ezelőtt bátorkodott megfürdetni őt a gyomortartalmában, most pedig érthetetlen okokból már a "komájaként" tartotta számon. Mit is mondhatnánk, Valturaan nem éppen jókedvben fürdött, amikor e mondat elhangzott; sőt, tulajdonképpen maga sem tudta, mi vette körül, azon kívül, hogy borzalmasan gomolygó gondolatai helyett immáron a társaságától való mihamarabbi megszabadulás vezérelte. Csakhogy, akármennyire is szerette volna, képtelen volt száműzni az alacsony csupaszbőrűt az esőbe. Képtelen volt, mert megígérte Laryss-nak, hogy nem bántja őket, később pedig már maga sem látta okát annak, hogy ok nélkül életeket vegyen el, lett légyen egy aprócska állat, egy útjában álló növény, avagy valami lármás, szakállas hím-törpe. A sárkány felemelkedett szállása padlójáról, kimérten, s lassan, majd pedig hátranézett válla felett a bosszantó idegenre. Jégszínű, hideg pillantással szemlélte összeszűkült szemhéjain át, már-már úgy, mintha unalomból tette volna mindezt. Valturaan szótlanul, megtörhetetlen jégpajzsként tanulmányozta a másik cselekvéseit, s az azokhoz tartozó mozdulatokat. Ha látta volna, micsoda undorító dolgot művelt a tüsszentés után, már bizonyára nem tudta volna megtartani nemtörődömség-álcáját, ám így is egészen hamar elérkezett a pillanat, melyben megvált tőle, ugyanis az idegen következő felszólalása rögvest kihozta sodrából az ifjút. Gyengén látók számára is tisztán felfedezhető volt a folyamatos változás, melyen a sápadt arc átesett a törpe szavai nyomán, minden egyes hang felcsendülése után egyre sötétebb és sötétebb színt magára öltvén. Mintha csak az értetlenség, harag, és sértettség vizével mosdott volna délutáni pihenése után, úgy áramlott benne szerteszét a mérhetetlen felháborodás, melynek hatására vonásai tétovázás nélkül rendeződtek hangulatának megfelelő formában. Valturaan dühös volt. Halovány-jégszínű tekintete fenyegetően megvillant, s már levegőt vett volna, hogy helyére utasítsa a hím-kétlábút, aki azt gondolta, hogy következmények nélkül gyalázhatja meg a fehér sárkány életének magját: Laryss-t, s az iránta - érte - táplált, szűnni nem akaró, kellemesen lobogó, hűvös tüzet a mellkasában. A törpe nehéz, rövid lábaival állott a különös kék-ibolyaszín lángok mellett, mintha arra készülne, hogy kioltsa őket, azonban a célpont nem volt védtelen. Marni készült, s elnyelni támadóját, hogy abból táplálkozzék, megmutatván a világnak, hogy e szerelmet minden, de minden csak erősíteni képes. A különös tűz lobogása a jégszínű szemeken át találkozott a törpével, kinek szavait az ifjú egyáltalán nem fogadta olyan kitörő örömmel, melyre talán amaz számított. E pillanatban a felzaklatott elmében fel sem merült a tréfa gondolata, egyedül csak az elégtételé, a megtorlásé, a félelemkeltésé... De mégis miféle félelem? Az ifjú feltörni készülő szavai a torkára fagytak. Amire készült, értelmetlen volt, s egyben borzasztóan nagy hiba is, hiszen semmilyen körülmény nem utalt rá, hogy vendége tudná kilétét. E képzet valóban az volt csupán: képzet. A megfáradt, rettegő elme játéka, mely másodpercek alatt rávette gazdáját, hogy ellenséget lásson egy idegenben; olyasvalakiben, aki még csak nem is sejthette kilétét, ezáltal pedig a szívének kedves nőstényről sem lehetett tudomása. Meg kellett hát tartania álcáját, a fehér-elf-álcát, ezzel egyetemben pedig valahogyan megálljt kellett volna szabnia a tagjaiban szétterjedő felemésztő, lesújtó érzésnek is, melyet Laryss mélységes hiánya eredményezett. Valahogyan, ám maga sem tudta, mégis hogyan tegye, ha mindeközben úgy érezte, bezárja a bérelt szoba, annak minden fala, bebörtönzi, megköti, nyomással tölti el minden porcikáját. És ő nem ereszthette ki ezt a nyomást. Tekintete megfakult - kiveszett belőle a harag, az erőszakos, mégis lágyan hullámzó lángok tengere, s helyüket átvette a visszatérő közöny. Hiszen ő egy fehér elf. Egy karót nyelt, begyöpösödött nemzet tagja, aki még a viccet sem érti. Így kellett tűnnie, s Valturaan minden tőle telhetőt meg is tett ennek érdekében, közben pedig szorgalmasan nyelte magába mindazt, mit kiadni készült nem sokkal ezelőtt. Rázúdítani a törpére, aki az ég világon semmiről sem tehetett... leszámítva a hányást és a többi kellemetlenséget. Ő pedig fehér elf volt. Minden joga megvolt arra, hogy távolságtartó és morcos legyen. Annak kellett hát tűnne. Mindössze annak. És a sárkány így is tett... mélyen legbelül azon töprengve, mit is jelenthetett egészen pontosan az, hogy az apró-szakállas-csupaszbőrű jött neki eggyel. Eggyel. Egy mivel? Járt már Mardanban, látott egyet-s-mást, és nem, ha sörre vagy borra gondolt, a közelébe ne merje vinni! Más esetben azonban talán még előnyére is fordíthatta ezt a bizonyos egyet, s bár a legkevésbé fűlött a foga hozzá, hogy a kelleténél többször kapcsolatba kerüljön a sikeresen megbetegedett, takony- és láz-szagú hímtörpével; az volt a legkevesebb, mit tőle elvárt, hogy meghallgatja, s azután készségesen válaszol majd. Több sem kellett a felzaklatott ifjúnak. Közönnyel átitatott fehér-elf-álcáját véglegesen felöltvén, kimért mozdulattal nyúlt hátra válla felett, szinte súrolván a fülében lógó apró ezüstszínű karikák alsó szélét, hogy eltávolítsa hosszú haját az útból. Úgy emelkedett fel ültéből, s magasodott a társaságában lévő idegen fölé az ágy másik széléről, egyenesen vele szemben. Úgy festett, valóban nem nyerte el tetszését a tréfa, ám ahelyett, hogy ezt szóvá tette volna, az elsőként elhangzott szavak mögött gyanított szívességre terelődött a figyelme, és bár a segítség legapróbb gondolatát is végtelenül gyűlölte, megvetette magában, az annak nyújtására való hajlandóságot akár saját javára is felhasználhatta. - Találkoztál valahol egy Laryss Orowennë nevű fehér elf gyógyítóval? - kérdezte, mintha csak a piaci tömegben találkoztak volna össze véletlenül, a fehér elfeken megfigyelt dermesztő hangzás ragacsos mázába mártva minden egyes szót, mely elhagyta fakó ajkait. Végtére is, ezért érkezett Valianba, s nem kevesebbért. Válaszokért.